Bodil Bendtsdatter Grøn

Kvinde ca. 1682 -


Personlige oplysninger    |    Notater    |    Kilder    |    Alle

  • Navn Bodil Bendtsdatter Grøn 
    • Bodil Bentsdatter Grøn
    Født ca. 1682  Bækbølling præstegård, Føvling Find alle personer med begivenheder på dette sted  [1
    Køn Kvinde 
    Person-ID I11501  Djurhuus-Wendelboe-Meinertsen-Nielsen
    Sidst ændret 11 sep. 2022 

    Far Bendt Olufsen Grøn,   f. ca. nov. 1639, Horsens Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. ca. 11 aug. 1707, Føvling, Malt, Ribe Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 67 år) 
    Mor Ide Pedersdatter Lime,   d. ca. 1688, Bækbølling Præstegård, Føvling Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Notater 
    • 1 Ida Pedersdatter [Lime] i Bækbølling præstegård. Dato mangler, formentlig 1688, fol.1, 2B, 30B.
      E: Bent Olufsen Grøn, præst i Føvling og Holsted. B:
      2) Johan Bentsen Grøn
      3) Karen Bentsdatter Grøn 10
      4) Bodil Bentsdatter Grøn 6.
      FM:
      1) morbror Morten Pedersen Lime, præst i Brørup og Lindknud
      2) Hans Nielsen Terpager Vandal
      Første ægteskab med [Christen Hansen (Jensen) Henne, præst i Føvling og Holsted, død1668]. B:
      1) Mette Christensdatter g.m. Niels Christoffersen i Starup.
      (Kilde: Personalhistorisk tidsskrift 1990 side 1-20: Ejnar C. Larsen: Nogle familier med rod i 1500-tallets Ribe: Slægten Lime).
      [2]
    Familie-ID F4199  Gruppeskema  |  Familietavle

  • Notater 
    • Yderligere Bevis paa, hvorledes det var gaaet tilbage for Hr. Morten Lime med Hensyn til hans Pengeforhold, se vi i de Fordringer, der bleve gjorte paa ham af to Søsterbørn, for hvilke han var beskikket til Formynder efter deres Moders Død, nemlig Studiosus Johan Bendtsen Grøn og Bodil Bendtsdatter Grøn, Børn af Hr. Bendt Olufsen Grøn, Sognepræst for Føvling og Holsted, og Hustru Ide Pedersdatter Lime, en Søster til Hr. Morten. Deres Mødrenearv var bleven udbetalt til ham som deres Formynder, men han synes at have benyttet sit Formynderskab til at sætte den betroede Arv overstyr, saa han i sine sidste Leveaar oftere var for Provsteret for at gjøre Rede for sin Bestyrelse af disse betroede Midler. Søsterdatteren Bodil var i Huset hos ham i nogen Tid, og i Opgjøreisen af hans Bo ses det, at han har udlagt 6 Rdlr. for hende i »Lejermaalsbøder«. Det maa i det Hele, naar man hermed sammenholder, hvad der ovenfor er anført om hende, med hvem Morten Lime først skulde have været gift, ikke have været ved Dyd og Ærbarhed, at de unge Damer i Brørup Præstegaard i de Dage udmærkede sig.
      Da Præstens Særhed efterhaanden tiltog, saa de Paagjældende mere og mere ængstedes for den dem tilkommende Arvedel, fordrede de Sikkerhed; og 5 August 1698 erklærede Provsteretten, at Hr. Morten ikke længere var »sufficiant« at være Formynder, hvorfor Sognepræsten i Malt Niels Jessen Roager udvalgtes i Stedet for ham; tre Dage efter blev Boet registreret, for at de umyndige Søsterbørn kunde faa deres Tilgodehavende, og 29de samme Maaned holdtes Auktion over en Del af Boet. Man kan ikke undskylde, langt mindre forsvare den Maade, hvorpaa Præsten havde røgtet sit Hverv som Formynder; men det er ogsaa betegnende for den Maade, hvorpaa Søstersønnen Johan Grøn maa være optraadt med sine Fordringer mod sin Morbroder, at Biskoppen under 4de Juli 1698 havde set sig nødsaget til at forbyde ham at indfinde sig i Præstegaarden uden Biskoppens specielle Tilladelse.
      [3]

  • Kilder 
    1. [S3105] Skifte efter moderen.

    2. [S1880] brejl.dk, ved Erik Brejl, Malt herred Gejstlig justitsprotokol 1690-1779 C 43G-1 .

    3. [S4270] Samlinger til Jydsk Historie og Topografi, udgivet af Det Jydske Historisk-Topografiske Selskab, X. bind, 1884-85, Fra jydske Præstegaarde, efter archiver, ved Vilhelm Bang, https://slaegtsbibliotek.dk/909349.pdf, p. 99f.