Naturhelbredelse med basis i egne erfaringer

Jeg har i mange år i videst muligt omfang anvendt naturlige helbredelsesmidler med et positivt resultat. Familie og venner, som har fulgt nogle af mine råd, oplever det samme. Med denne blog håber jeg, at endnu flere kan få gavn af disse erfaringer.

Mine indlæg er listet med de ældste først. Ude til højre er der en oversigt over de forskellige indlæg, og i kategorierne er flere indlæg med samme emne samlet.

Mine første indlæg i denne blog handler om olivensæbe og morgenfruesalve, begge dele synes jeg er særdeles velegnede til pleje af hænderne i disse Corona-tider + til så meget andet,

Der vil ikke blive rådgivet generelt om naturlig helbredelse. Men vil man gerne vide mere om lægeurter og andre naturlige midler, kan man søge supplerende viden på nettet eller i de mange bøger, som findes om emnet. De to nedennævnte bøger benytter jeg ofte selv:

  1. ”Sundhed fra Guds Apotek: råd og erfaringer med lægeurter” af Maria Treben, Natur-Medicinsk Forlag, 1. gang udgivet 1986. Oversat fra tysk; ”Gesundheit aus der Apotheke Gottes.”
  2. ”Folkemedicin – en læges vejledning til et bedre helbred” af dr. D. C. Jarvis, Chr. Erichsens Forlag, 1. gang udgivet 1967. Er oversat fra engelsk: ”Folk Medicine”

FRASIGELSE AF ETHVERT ANSVAR

Jeg frasiger mig ethvert ansvar for, hvad der kan opstå af følgevirkninger ved at anvende mine råd. Når det drejer sig om børn, er det en god idé at gå forsigtigt til værks for at vurdere deres reaktion på forskellige midler, da de kan reagere stærkere end voksne. Æbleeddike vil jeg direkte fraråde at lade børn drikke, og gravide bør være forsigtige med at drikke den.. Man skal i øvrigt være opmærksom på, at det lægeligt frarådes at lade børn under 1 år spise honning.

Man må bruge sin sunde fornuft og vurdere, om de anførte retningslinjer kan udføres forsvarligt i en given situation. Hvis man på nogen måde er i tvivl om, hvorvidt man vil bruge et af mine råd, kontakt hellere en læge hvis nødvendigt. Dette gælder også, hvis man oplever allergiske reaktioner ved anvendelse af mine råd. Selv om der er tale om naturlige midler, kan en sådan reaktion i sjældne tilfælde forekomme.

Jeg står ikke inde for alle de informationer, som er indeholdt på de hjemmesider, jeg linker til. De relaterer til mine råd og er ment som yderligere inspiration og vejledning, og man må selv bedømme, om supplerende råd på disse sider er brugbare. Jeg har ingen aftaler om at modtage honorar eller provision for mine henvisninger til forskellige hjemmesider.

Corona-håndpleje med olivensæbe og morgenfruesalve (Calendulasalve)

Der er selvfølgelig stort fokus på hygiejne for tiden, især børn mærker konsekvensen af dette. Nedenstående artikel på dr.dk d. 11. juni fortæller om en undersøgelse via spørgeskemaer sendt ud til godt 31.000 forældre til børn i 0.-5. klasse over hele landet.

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/nordjylland/foraeldreundersoegelse-knap-hvert-andet-barn-i-indskolingen-oplever

Det mest skræmmende er, at der er risiko for langvarige skader på børnenes hænder på grund af den intensive brug af sæbe og håndsprit. Nogle skoler er heldigvis begyndt at sørge for fugtighedscreme til deres elever, men der er også alternativer. Jeg tænker på olivensæbe og morgenfruesalve, begge dele er både antiseptiske, helende og skånsomme for huden.

Jytte Pagh fortæller her om Patounis olivensæben, som er én blandt mange af de forskellige slags olivensæber, der findes:

https://patounis.dk/interest.htm

Hendes kendskab til sæben begynder med et besøg på Patounis-fabrikken på Korfu. Jytte Pagh har venligst givet tilladelse til at citere fra hendes hjemmeside:

” ….Apostolos Patounis viste os rundt og fortalte, hvordan hans sæber bliver fremstillet…..Især olivenoliesæben er stærkt efterspurgt, fordi den har en lindrende effekt på psoriasis, eksem og overfølsom hud….Han har ret. Huden har godt af hans olivensæber. F.eks. havde en af mine rejsekammerater en mangeårig, stor, tør, hvid plet på overhånden. Den forsvandt efter kun en uges brug af sæben. Og min egen hud – der krævede litervis af kropsolie, hvis den ikke skulle ligne (og føles som) en savanne i tørketiden – er blød og smidig.

Året efter besøgte vi igen fabrikken og købte stort ind (opfordring fra familie og venner). Det gav mig ideen til et eksperiment. Jeg bestilte 13 sæber hjem og forærede dem til venner og kolleger med og uden hudproblemer.  Tør, fedtet og normal hud. Eksem, allergi og psoriasis. Kun hos 1 ud af de 13 fik huden det ikke bedre end før. De 12 fortsætter med sæben – også dem med normal hud. Nr. 13s alvorlige hudproblemer skyldes især kostvaner, som hun ikke er indstillet på at lægge om.”

Jeg har selv i mange år udelukkende brugt olivensæbe til hele kroppen, da den formår at holde min hud helt fri for urenheder, uden at den hverken tørrer ud eller bliver ekstra fedtet af olivenolien i sæben. Til daglig har jeg slet ikke behov for hudcreme af nogen art, kun i særlige tilfælde, f.eks. efter rengøring med brun sæbe eller havearbejde. Det samme gælder efter en tur i svømmehallen. I de situationer finder jeg straks min morgenfruesalve frem, den er ganske enkelt uovertruffen. I mit næste indlæg vil jeg derfor fortælle mere om denne salve.

Morgenfruesalve (Calendulasalve)

Som jeg nævnte i mit forrige indlæg om Corona-håndpleje, bruger jeg ikke hudcreme til daglig, fordi min hud ikke bliver tør takket være olivensæben. Men det kan da ske, og så er morgenfruesalven god at have ved hånden. Jeg har små krukker forskellige steder i huset og så selvfølgelig i min håndtaske.

Jeg tager ingen steder uden at have den med, for jeg har fundet ud af, at morgenfruesalven kan anvendes til så meget andet end tør hud, f.eks. til heling af sår, forkølelsessår, rifter og hudafskrabninger. Ved kløe og insektstik hjælper den også. Lidt som et eksperiment begyndte jeg for nogle år siden også at bruge den som solcreme, og selv i Sydens sol beskytter den huden fuldstændigt, også læberne. Den lindrer desuden ved lettere solskoldning og forbrænding.

Denne morgenfrueplante har stået imellem fliserne på vores terrasse sidste sommer og hele vinteren, det meste af tiden i blomst, hvilket er meget usædvanligt. Morgenfrue er en et-årig plante og plejer ikke at overleve vinteren.

Revner og sår i brystvorter kan heles med morgenfruesalve (Calendulasalve)

Her hjælper morgenfruesalve meget hurtigt. En kvinde i vores omgangskreds havde i den sidste del af sin graviditet fået revner og sår på sine brystvorter. Alverdens salver, også på lægerecept, hjalp ikke, og det resulterede selvfølgelig i smerter og gener i forbindelse med amningen. Men ved anvendelse af morgenfruesalve heledes sår og revner i løbet af en dag eller to. Ved fortsat brug af salven opstod generne ikke igen, og amningen kunne fortsætte uden problemer. Vær opmærksom på, at salven bør være produceret med helt naturlige ingredienser. F.eks. mener jeg ikke, at salven skal indeholde parfume. Normalt anbefaler jeg ikke bestemte firmaers produkter, men af hensyn til både barnet og moderen vil jeg pege på morgenfruesalve fra Weleda, Wala og Allergica. Der findes sikkert andre morgenfruesalver, som opfylder de samme kriterier, men dem kender jeg ikke.

Morgenfruesalve i strandtasken som lille førstehjælp

Ved vesterhavskysten skyller det i disse dage ind med blå gopler, også kaldet de blå brandmænd, der har samme virkning som de røde brandmænd. Begge er derfor meget ubehagelige at få nærkontakt med, men så er det godt at have morgenfruesalven parat. Den tager sædvanligvis det meste af den svie, som opstår, når man har brændt sig. Hvis man bliver solskoldet, kan morgenfruesalven ligeledes lindre. Den kan også anvendes som solcreme.

Der er andre situationer, hvor morgenfruesalven kan bruges som førstehjælp. Måske får man et lille snitsår, fordi man har trådt på en skarp sten eller skåret fingeren på noget marehalm., Et stik af myg, mariehøns eller andre insekter, Dit barn falder og slår sig og får en bule, hudafskrabning eller et blåt mærke. Også i disse tilfælde hjælper salven normalt i løbet af kort tid.

Egentlig er honning allerbedst til slag og buler, men den er jo noget besværlig at have med at gøre på stranden. Derfor kan man i første omgang benytte morgenfruesalven og så lægge et omslag med honning, når man kommer hjem, hvis bulen ikke er forsvundet, eller der stadig er smerter efter slaget. I langt de fleste tilfælde forsvinder bulen og det blå mærke ved hjælp af et honningomslag og dermed også smerten. Hudafskrabningen kan man fortsætte med at behandle med morgenfruesalven.

Jeg har selv erfaring for, at morgenfruesalven hjælper i de situationer, jeg nævner her. Morgenfruen har været kendt og anvendt som lægeplante i Danmark siden Middelalderen og er unik til behandling og heling af huden.

Behandling af buler, slag og forstuvninger med honning

Jeg har et par gange lagt honning på nogle store buler på børns pander med et godt resultat. Sådan en bule gør selvfølgelig ondt, men der går normalt ikke ret lang tid, før smerten ophører. Hvis den alligevel skulle komme igen, lægger man mere honning på, for så har bulen brug for ekstra honning til at hele op. Bulen forsvinder helt, senest næste dag.

Engang tabte jeg en meget tung jernstang ned på mine tæer på den ene fod. Det udløste en voldsom hævelse og smerte, men jeg lagde straks et honningomslag på tæerne og et stykke op ad foden. Derefter lagde jeg mig med benet hævet. Næste dag var der ingen hævelse, og det gjorde ikke længere ondt, men fra midten af foden og op til anklen lyste min fod i alle regnbuens farver. Og dér, hvor honningen havde været, så huden helt normal ud.

I en årrække forstuvede jeg min fod mange gange, men den værste var dengang i Italien, hvor vi var på campingferie på vestkysten. Jeg overså en fortovskant og trådte så skævt på den, at jeg forstuvede min ankel meget alvorligt. Hævelsen var enorm, og Jeg kunne slet ikke støtte på foden for smerter. Vi rejser aldrig uden at have honning med, så tilbage på campingpladsen lagde jeg et honningomslag på anklen, lagde mig i sengen og holdt foden højt hævet. Det fortsatte med at gøre ekstremt ondt, selv om honning sædvanligvis tager smerten. Men når det stadigvæk gør ondt, er det vigtigt at lægge mere honning på, jeg husker, jeg gjorde det 6-8 gange.. Til sidst var smerten aftaget så meget, at jeg faldt jeg i søvn. Da jeg vågnede næste dag, var smerterne væk, og foden var igen som før forstuvningen. Jeg tog et elastikbind på for en sikkerheds skyld, og derefter rejste vi samme dag med toget til Firenze, vi havde allerede købt billetter nogle dage forinden. Helt uden problemer kunne jeg gennemføre vores sightseeing i Firenze, hvor vi så alt det, vi på forhånd havde planlagt.

HONNINGOMSLAG:

Først lægges honning på med en kniv, ca. 1-2 cm’s tykkelse, der dækkes med en ren, rimelig stor bomuldsklud. som skal sørge for, honningen bliver, hvor den skal. Man kan også lægge honningen på bomuldskluden. For at honningen ikke begynder at løbe ud af omslaget, sluttes af med et stort stykke plastik. Til sidst kan forbindingen holdes på plads af et elastikbind. Hvis der er tale om en forstuvning af anklen, supplerer jeg tit med en stor uldsok, hvor jeg har klippet hul ved tæerne. Når der er tale om en bule i panden, kan man bruge en hue.

Det kan ind imellem være besværligt med honningomslag, alt efter hvor på kroppen der er brug for det, fordi det kan være svært at fastholde forbindingen, så den ikke glider. Selv om man er omhyggelig, kan det ske, at honningen alligevel løber ud af omslaget, så må man rette op på det igen. Det vil være en god idé at have et underlag, f.eks. et håndklæde, når man ligger eller sidder, så honningen ikke pletter møbler eller madras. Men det er hele besværet værd, honning har en utrolig evne til at hele.

Og hvilken honning kan man så bruge? Der findes udenlandsk medicinsk honning, f.eks. Manuka og Revamil, men ifølge bladet Helse maj 2020 p. 55 har honning produceret af danske biavlere en endnu bedre effekt end Manuka honning. Et dansk studie viser, dette er tilfældet, dog er den danske honning endnu ikke officielt godkendt som medicinsk honning.

Seneste nummer af Helse kan ses på biblioteket, ældre numre kan hjemlånes. Det var den besked, jeg fik på mit lokale bibliotek, hvor man også mente, at det højst sandsynligt gælder for alle landets biblioteker.

Artiklen i maj nummeret af Helse hedder “Naturen bekæmper sårinfektion”, som handler om, hvordan både honning og aloe vera har helende virkning på sår. Jeg vil senere komme ind på mine egne erfaringer på dette område.

Æblecidereddike kan kurere diarre, også ved madforgiftning

Hvilken æblecidereddike skal man så bruge? Umiddelbart kan man nemt tage fejl, for der kan stå æbleeddike på en flaske, der i virkeligheden er æblecidereddike. For der findes både æbleeddike og æblecidereddike, men der er stor forskel. Æbleeddike er koncentreret æblesaft tilsat eddike. Æblecidereddike derimod består af hele kvaste æbler, helst økologiske, der først gæres til cider og derefter syrnes, så der dannes eddike. Og det er æblecidereddiken, som er den rigtige, men det skal være den uden honning. Der skal stå på flasken, at der er tale om hele, kvaste æbler. Flasken skal opbevares i køleskabet. Der dannes ofte bundfald, men det er helt normalt, da det stammer fra fremstillingen af æblecidereddiken. Inden brug er det en god idé at ryste flasken.

Vejledning i brug af æblecidereddike ved diarre, også ved madforgiftning – ADVARSEL: brug ikke nedenstående vejledning til børn. De reagerer kraftigere og tåler ikke det samme som voksne. Iøvrigt kender jeg ikke ikke noget til, hvorvidt det er ok at indtage æblecidereddike under en graviditet.

Glas nr. 1: 1 teskefuld æblecidereddike i et glas vand, drik 1 teskefuld hvert femte minut. Et almindeligt glas indeholder ca 50 teskefulde, så det vil tage ca 4 timer at drikke det. (selv om man kaster op, kan man alligevel tåle at drikke i så små mængder som dette)

Glas nr. 2: Når det første glas er tømt, fylder man et nyt glas vand og tilføjer igen 1 teskefuld æblecidereddike, men nu indtager man to teskefulde hvert femte minut, hvilket altså vil tage ca 2 timer.

Glas nr. 3: Til sidst fylder man endnu et glas med vand og tilsætter nok engang 1 teskefuld æblecidereddike, men denne gang drikker man en lille slurk ca hvert kvarter.

Senere på dagen skulle man så være i stand til at spise et let måltid. Det er en god idé de næste to-tre dage at drikke et glas vand med 1 teskefuld æblecidereddike til måltiderne.

En gang på en af vores rejser mødte vi en kvinde, som havde lidt af konstant diarre døgnet rundt i flere år. Vi gav hende straks noget af vores æblecidereddike, som vi altid har med og fortalte hende, hvordan hun skulle drikke den. Næste dag kom hun glædesstrålende hen til os for at fortælle os, at hendes diarre var forsvundet fuldstændigt.

Vi var ikke overraskede. Vi har rejst over hele Europa og overnattet på campingpladser, hoteller, bed&breakfast o.s.v., og vi har altid æblecidereddike med i kufferten. Til hvert måltid drikker vi et glas med 1-2 teskefulde æblecidereddike for at forebygge, og vi har aldrig, 7-9-13, oplevet maveproblemer på vores rejser. Herhjemme har vi altid en flaske æblecidereddike stående i køleskabet, Man skal blot være opmærksom på at drikke den sammen med maden for at skåne tænderne, eddiken er jo en syre. Når man har diarre, kan man prøve at drikke æblecidereddikevandet, uden at det får for meget kontakt med tænderne, selv om det er svært. Ellers går det nok de få gange, man står i den situation.

Æblecidereddiken kan også anvendes ved træg mave og forstoppelse. Man drikker et glas til hvert måltid, 1 teskefuld i et glas vand skulle være nok, men hvis det ikke har nogen effekt, kan man prøve gradvist at sætte dosis lidt op. Men hvis man øger mængden for meget, får det den stik modsatte virkning!

Grunden til, at æblecidereddiken virker, er meget enkel. Æblecidereddiken indeholder meget kalium, som har den evne, at det kan opsuge væske i én uendelighed. Kalium kan derfor trække al væske ud af bakterierne, hvilket bevirker, at de går til grunde.

Kilde: ”Folkemedicin – en læges vejledning til et bedre helbred” af dr. D. C. Jarvis, Chr. Erichsens Forlag, 1. gang udgivet 1967. Er oversat fra engelsk: ”Folk Medicine”. Det har ikke været muligt at få kontakt med rettighedshaverne til bogen og efter aftale med CopyDan er det ok, at der citeres fra bogen, når der er tale om så kort et citat som ovenstående. Bogen kan lånes på biblioteket.

ADVARSEL: “Store doser af æblecidereddike kan føre til lavt kaliumniveau og tab af knogletæthed Derfor skal du være varsom, hvis du vil indtage dette middel hver dag. Æblecidereddike kan forstyrre diuretika, afføringsmidler og medicin til diabetes og hjertesygdomme. I sådanne tilfælde er det bedst at tale med din læge, før du starter denne særlige behandling.” https://bedrelivsstil.dk/drik-aeblecidereddike-og-honning-hver-morgen/

css.php