Inger Eriksdatter[1]

Kvinde - eft. 1157


Personlige oplysninger    |    Medie    |    Notater    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

 • Navn Inger Eriksdatter 
  Køn Kvinde 
  Død eft. 1157  [2
  Begravet Sorø Klosterkirke Find alle personer med begivenheder på dette sted  [2
  Person-ID I994  Djurhuus-Wendelboe-Meinertsen-Nielsen
  Sidst ændret 15 jul. 2016 

  Far Erik Jarl over Falster 
  Mor Cecilia af Danmark 
  Familie-ID F1424  Gruppeskema  |  Familie Tavle

  Familie Asser Rig Hvide,   d. 1151 
  Børn 
  +1. Ingefred Assersdatter Hvide
  Sidst ændret 18 jul. 2011 
  Familie-ID F1423  Gruppeskema  |  Familie Tavle

 • Billeder
  'Fjennesløv', som Agnes Slot-Møller malede i 1928.
  "Fjennesløv", som Agnes Slot-Møller malede i 1928.
  "Vi kan tydeligt se, at det er familien, der har interesseret maleren: Den fromme Asser Rig knæler og overvejer, hvornår han kan gå i kloster, Esbern Snare er beslutsom og helteagtig, og Absalon er holdt til bogen. Fostersønnen Valdemar ser lidt betuttet ud, og midt i det hele står Fru Inge og har helt styr på situationen." (Teksten til billedet i Thi de var af stor slægt)

 • Notater 
  • "at hun skulle være en datter af jarl Erik vil jeg ikke med O. Brenner begrunde, at hun kaldes "domina", det gør mange ridderfruer, men derimod påpege en passage i Saxo, hvor hertug Karl Eriksens sønner pønsede på et kup mod kong Valdemar, der for øvrigt blev afsløret, hvorefter den ene Karl Karlsen opsøger Absalon "og bad ham, i tillid til deres slægtskab" om at hjælpe ham til at få et len af kongen. Senere tales om "familieforbindelsen mellem Absalon og Karls sønner", og hvis Inge Eriksdatter er en søster til hertug Karl Eriksen vil familieforbindelsen være i orden, for vi må formode efter tekstens ordlyd, at de er nærmere beslægtet med Absalon end med kongen ... kongens far Knud Lavard var nemlig fætter til hertug Karl Eriksens (og dermed Inges) mor Cecilie, Knud den Helliges datter.

   Passagerne findes i kapitel 14 i "Saxo" i Peter Zeebergs oversættelse, år 2000."
   Indlæg af Sigvard Marhler Dam i denne tråd på DIS-Forum

   "Saxo skriver om Odinkar Hvide (d.y.), at han var "af den fornemste herkomst", og han skriver "en højbåren mand ved navn Auden" om Skjalms bror. Nordmændene undlader at slå Skjalm ihjel pga. "den højagtelse, de nærede for ham fra gammel tid af".

   Uanset om Saxo også selv var en Hvide, ligesom hans arbejdsgiver var, synes jeg, at disse uspecifikke referencer til fornem herkomst og høj byrd springer i øjnene som overdrivelser med det formål at ophøje Hvide-slægten, eftersom han jo ikke specificerer deres herkomst. Hvis de derimod er sande, kunne der måske være tale om en fornem herkomst, som ikke faldt i god jord og som han derfor ikke ønsker at nævne (evt. en ikke-dansk herkomst, måske ligefrem norsk eller evt. Jomsviking)?......Jeg tænker da også på, om den tidlige "fornemste" og "højbårne" herkomst kunne være på kvindesiden og derfor for Saxo ikke af samme nævneværdighed, som hvis den havde været på den fædrene side. Kunne det være derfor, han ikke er specifik? "Fornemste" og "højbåren" er jo store ord - hvis de er sande."
   Indlæg af Jesper Frederiksen i samme tråd.

   Marianne Johansen og Helle Halding lader i deres bog "Thi de var af stor slægt" spørgsmålet stå åbent. "Hvis fru Inge var et barnebarn af Knud d. Hellige, som det hævdes, kunne det forklare, at Knud Lavards enke i 1131 satte sin spæde søn, Valdemar, i pleje hos Asser Rig og fru Inge, men som vi så, da Erik Ejegod satte Knud i pleje hos Assers far Skjalm 30 år tidligere, behøvede husfruen altså ikke at være af kongeligt blod." (p.18)

 • Kilder 
  1. [S1741] Nachkommen Gorms des Alten, I.-XVI. Generation von S. Otto Brenner, Direktor des Personalhistorisk Institut in Kopenhagen und des Arkiv för Svensk Släktforskning in Malmö, Personalhistorisk Institut Kopenhagen 1964, p. 7.

  2. [S3175] Stigs Vedby & Hvideslægten, Ruds Vedbys oprindelse i anledning af 700 års jubilæet, af Sigvard Mahler Dam, Libri Damiani, 2007, p. 168, Tavle 2, Skjalm Hvides Efterslægt.